Att manipulera

Någonting som är sjukt störande, är människor, som säger vad man ska göra. Ifall någon är i en sits de inte riktigt vet hur de ska hantera så är det absolut bästa man kan göra att försöka få dem att tänka själva. Exempelvis; "Du kan inte leka med dennis, han är dum." Då packar du inte på den andre fakta, utan snarare dina egna åsikter. Om du vill få människor att tycka och tänka som dig så är detta ett utmärkt exempel. Då säger du med andra ord; "Jag säger att du inte ska leka med Dennis, jag tycker inte om att du leker med Dennis, jag tycker han är dum och om inte du också tycker han är dum så tycker jag du tänker fel och jag hoppas att du börjar tänka om." Sedan kan man även påstå att det är för honom eller hennes eget bästa, vilket är rent skitsnack. Givetvis tror du att du menar väl.
 
Om du däremot säger saker som; "Om du känner att du verkligen vill leka med Dennis så ska du göra det, gör det som känns bäst för dig." Då säger du i dolt budskap att människan får välja själv och det visar att du finns där för honom eller henne och faktiskt bryr dig om just denne och vill väl. Sedan kan man även vidareutveckla. Om du nu fått uppfattningen att Dennis är dum och faktiskt har grunder för det så som att du sett, hört eller att personen som blivit utsatt har berättat så kan du även tillägga någonting i stil med; "Du säger själv att Dennis en gång slagit dig och det är fel att slå någon, det är inte bra att omge sig med människor som gör en illa." Då kan du hjälpa personen att komma till insikt då det ofta i en destruktiv relation är svårt att faktiskt se att den är destruktiv. Sedan kan man som person tycka andra saker är fel eller som man själv inte skulle vilja ha i ett förhållande, men det betyder inte att alla andra tycker det är fel. Till exempel;"Du får alltid ta bort disken, han gör ju ingenting, du kan ju inte ha det såhär, fattar du inte det?!" Då är vi tillbaka på det här med att föra över dina egna åsikter istället för att faktiskt finnas där och få dem att tänka själva.

Att få andra att välja efter dina egna åsikter är att manipulera.
Att få människor att själva tänka är att "ge råd".
Sedan kan man givetvis dela med sig av sina åsikter, vilket man ofta gör till sina närmsta. Men man ska vara försiktig, och komma ihåg att dom allra bästa valen för ditt eget liv gör faktiskt du själv.
 
 
The doctrine of the soul | | Kommentera |
Upp