Betydelsen av drömmar

Jag vet inte hur mycket forskning som ligger bakom våra nattliga drömmar, varför vi har dem och så vidare. Jag har bara läst lite grann om dem. Jag tillhör dock en av dem som drömmer precis varje natt.
Jag har stött på flera olika människor som säger sig sällan ha en dröm överhuvudtaget och jag har länge funderat på hur det kommer sig. Varför drömmer vi egentligen? Och varför gör inte alla det?
 
Jag tror att drömmar bearbetar våra tankar och känslor som vi i vardagen försöker ignorera. Om du inte tar tag i dem i vaket tillstånd så fortsätter de att komma i drömmarna tills man tagit tag i det. Oavsett om det är lättsamma eller smärtsamma drömmar så tror jag att det är någon form av bearbetning.
De flesta av de människor som säger sig ha mycket få drömmar alternativt aldrig drömmer har av mina erfarenheter, en gemensam nämnare. De är distansierade till sitt inre på något sätt jag inte riktigt kan förklara. Det betyder inte att de är känslolösa eller sämre människor. Jag tror bara att de har någon form av blockering som gör att de inte är mottagliga att lyssna på sitt inre - kanske för att det skulle vara för smärtsamt?
Människan är ju nämligen så finurligt skapt att när vi är med om något som för oss skulle anses traumatiskt så får vi minnesluckor eller minnesförlust. Och det är en försvarsmekansim som även fungerar så att även om du själv gjort något du verkligen ångrar och inte kan stå för så kan denna mekanism sätta in. Om vi inte skulle ha denna mekanism skulle många av oss bli mer galna än vi redan är. Vi klarar helt enkelt inte av att hantera allt på en gång och efter till exempel en traumatisk olycka så fokuserar kroppen på att hela - därför tror jag att minnesbilderna successivt oftast uppträder i drömmarna med tiden när du helt enkelt är kapabel att ta hand om dem.
Man måste lita på att kroppen vet vad som ska prioriteras och tas hand om.
 
Och de som inte drömmer kanske inte är mottagliga för vad deras inre har att säga dem då det kanske skulle bli för traumatiskt för dem?
Detta är som sagt endast min egen teori kring drömmar och jag har ingen forskning eller dylikt som grund för detta.
The doctrine of the soul | | Kommentera |
Upp