Hur kan intresse övergå till förakt?

Det är fascinerande hur människor som en gång hyst varma känslor för varandra, kan övergå till sådant hat och förakt.
Det fanns ju liksom något där från början som man åtminstone var nyfiken på och drogs till på ett härligt sätt. Man ser ju liksom något gott i de människor man får intresse för.
Egentligen är det nog rätt enkelt hur detta fungerar, vet dock inte om man kan säga att det är så i varje enskilda fall. Men oftast blir vi "förälskade" i den bild vi har av personen vi möter. Vi känner dem liksom inte och kan ju omöjligt vara förälskade i den person de verkligt är. Med tiden lär man känna varandra och det är då känslorna "svalnar" eftersom vännen eller partnern inte "levde upp" till den bild du hade av honom eller henne.

Jag finner detta ändå intressant hur det kommer sig att det fungerar såhär. Hur kan man ens få upp intresset för en människa man sedan känner sådant förakt emot? Jag menar, hur kan man liksom ens få upp en bild av att de är någon man skulle kunna tycka om?!

Man kan väl säga att det i stort handlar om någon form av ärlighet. Att visa upp sidor hos sig själv som inte finns där annat än när du är förälskad är väl någon form av lögn? Men givetvis tänker du ju inte medvetet på detta. 
"det är väl klart jag är mig själv hela tiden".
Ja det är du, men det kan ju vara så att du är skicklig på att hålla upp en fasad eller spela en roll när du möter människor, det kan ju faktiskt vara en del utav hur du är. Så ja, du är ju dig själv.

Sen kan allt bero på otroligt många olika saker, generellt delar jag med mig av några av dessa. Ni skulle nog tappa intresset och fokus om jag började vandra iväg. Hur vi fungerar är rätt så komplext och inte alls lätt att förklara. Även om man kan påstå att varje människa är unik, så kan man även påstå att själva människan i sig är unik. Jag menar alltså att de allra flesta utav oss bär ändå med sig en hjärna, och hjärnan har ju en funktion. Jag skulle vilja påstå att vi människor är olika men ändå otroligt lika. Vi är skapta på samma sätt, av samma ingredienser så att säga.
Även om jag inte är kapabel till samma saker som dig (eller vice versa) så tycker jag ändå att man kan påstå att våra hjärnor fungerar (inom en stor ram) likadant.
| | Kommentera |
Upp