If you don't control your mind, someone else will.

Man beräknar att ungefär 2-4 procent av befolkningen kan klassas som psykopat. Av 4 procent beräknas 3-3½ procent vara män. I Sverige skulle det innebära att ca 2-400 000 personer lider av denna diagnos. I folkmun däremot slänger vi ofta med kommentarer om att den ena med den tredje är psykopat. Vad exakt psykopati beror på är man fortfarande oense om, man är inte säker ifall det är medfött eller om man blir en psykopat.
Jag som är intresserad av hur olika människor fungerar, finner denna diagnos väldigt intressant. Jag skulle vilja dela med mig, efter att jag själv fördjupat mig inom området, av vad denna diagnos faktiskt har för kriterier, främst för er som slänger med ordet lättvindigt.
 
1. Psykopater har oftast ett häpnadsväckande ordförråd. De uppträder charmigt, ler mycket, delar ut komplimanger och gör sig nästan löjligt enkla populära. De kan få saker som är komplett ologiska att verka logiska.
 
2. De anser sig stå över andra, med andra ord, de anser att de förtjänar större framgång i livet än någon annan. De enda de älskar är sig själva. De kan skryta om verkliga eller påhittade framgångar lika enkelt som du tar en kopp kaffe. De anser sig dessutom ha rätten att stå över alla lagar - utom sina egna. De tar alltså "lagen i egna händer".
 
3. Psykopater är oförmögna att känna ånger. De kan spela ångerfulla när det passar dem, men deras handlingar säger att de inte är ångerfulla. Att skada andra människor bekommer dem inte, med andra ord, de ligger inte sömnlösa på nätterna över att deras handlingar skadat andra människor. Det spelar ingen roll om det är deras värsta fiende eller deras egen avkomma det gäller.
 
4. Psykopaten vet att du känner någonting, men han är inte intresserad av vad det är. Han kan betrakta en svårt skadad person utan att det berör honom. De finner det snarare skönt att inte känna med andra människor, vilket gör det lättare att misshandla och bedra.
 
5. Att ljuga är som att andas. Det kräver ingen ansträngning alls. Blir en psykopat avslöjad generas han inte det minsta utan vänder på en femöring och kan få det att framstå som ditt fel. De ljuger även när det inte finns någon anledning att ljuga. Det är underhållade att dupera andra.
 
6. Psykopater läser av människors svagheter på ett kusligt enkelt sätt. Och psykopater vänder snabbt dessa svagheter emot dig i syfte att såra och söndra. Att trampa på andra ligger i hans natur. Han är helt likgiltig inför andras känslor, vilket gör honom till en driven manipulatör.
 
7. Deras känslor finns egentligen inte där. Ingen rädsla, ingen skräck, ingen oro, ingen ånger - ingenting. Den emotionella fattigdomen är total. Det är dock inte det minsta synd om personen, eftersom han oftast är väldigt glad över att slippa känna så mycket. Psykopaten är dock mycket skicklig att spela dessa känslor och får oss till en början att tro att de är medkännande, empatiska individer.
 
8. Konsekvensanalyser existerar inte, vilket gör dem sårbara. En vanlig person skulle kanske förstå vad som händer om man misshandlar någon på öppen gata men en psykopat tänker inte så. De med den sämsta impulskontrollen sitter i fängelse.
 
9. Trots att de utsätter omgivningen för fruktansvärda övergrepp är de själva mycket lättstötta. Minsta feltramp eller förflugen kommentar som uppfattas som en provokation kan utlösa ett enormt raserianfall. Är en psykopat våldsam, slår han.
 
10. De tar aldrig ansvar över någonting. Psykopaten står över allt. Han bryr sig inte och världen är full av andra som tar ansvar. En del psykopater tar inte ens ansvar över sina egna barn, även om han påstår sig älska dem.
 
11. En psykopat bryr sig inte om samhällets normer. De regler som gäller för oss andra gäller inte för honom. Inte sällan är detta anledningen till att vissa av dem hamnar i fängelse.
 
12. Psykopaten lever sällan i tvåsamhet utan bedrar ofta. Hur mycket kan han komma undan med?
 
13. Vad än han gjort så kommer han aldrig att erkänna det. Det spelar ingen roll ifall han blev filmad vid tillfället. En psykopat har alltid någon att skylla på. Även om han skulle inse att han gjort fel så utser han en annan syndabock. Det kan till och med roa honom att sätta dit någon annan för något han själv gjort.
 
14. Straff biter inte på psykopaten. De reagerar inte på vanliga hot om påföljder, eftersom de saknar konsekvenstänkande. Det innebär att det i stort sätt gör vad de vill när de kommit ut igen.
 
15. Psykopater vill ha kontroll på sin omgivning. Lever de tillsammans med en partner blir de ofta ett objekt som lever under "fängelse"- liknande förhållanden.
 
 
Det finns personer genom livet man stött på som man innerligt undrar ifall de kan ha psykopatiska drag. Att ställa denna diagnos är en av de svåraste. Man kan inte heller endast utgå ifrån dessa kriterier utan bakgrund osv spelar också in. Det är likadant som att jag skulle påstå att jag har Cancer för att jag stämmer in på 5 av 8 kriterier. I princip vad än man googlar på hittar man punkter som stämmer in på en själv eller andra i ens omgivning.
 
Jag brukar använda mig av några scenarion när jag ska försöka förklara en psykopat i vardagen.
Exempel 1: "Psykopaten vill bli chef på det företag han arbetar. Bertil, hans kollega står i vägen för att psykopaten skall kunna få detta arbete. Om Bertil varit ur vägen hade jobbet varit hans. Psykopaten kan i dessa fall "sätta dit" sin kollega för att få han att framstå i dålig dager hos chefen, eller till och med göra så att han får sparken. En psykopat skulle i detta fall njuta medan han utåt sett verkar medkännande och beklagar hans kollegas situation. Psykopaten skulle inte beröras att Bertil nu stod utan arbete och inkomst, än mindre att han själv orsakat detta för honom. Psykopaten är endast glad för att han nu kommer att få jobbet han vill ha, som han haft som mål."
I detta exempel finns manipulationen, lögnen, grandiositeten, avsaknad av ånger och empati.
 
Exempel 2: "En psykopat kan ta strypgrepp på dig medan han leende ser dig i ögonen när du i panik försöker kippa efter andan. Han kan släppa greppet endast för att ta ett nytt och återigen upprepa processen, han liksom njuter av att se din rädsla och panik, det får honom att känna makt. Makt är njutningsfullt."
I detta exempel finns grandiositeten, avsaknad av ånger och empati, avsaknad av konsekvenstänkande, kontrollbehovet, avsaknad av impulskontroll.
 
Exempel 3: "En psykopat erbjuder sin partner ofta skjuts och hämtning, de kan ställa upp och handla eller övriga ärenden som sker utanför hemmet. Enligt psykopaten gör han detta för att han tycker om dig när det i själva verket handlar om att han vill kontrollera att du verkligen är på arbetet eller dit du sagt att du ska. Att han åker och handlar istället för dig minskar risken att du istället får en chans till att bedra honom."
I detta exempel finns manipulationen och kontrollbehovet.
 
Exempel 4: "Psykopaten kan anförtro sig till dig om sina innersta hemligheter, inte för att få medkänsla, utan för att du ska lockas att öppna upp och berätta om dina. Psykopaten får då vapen att använda i sin manipulation gentemot dig. Du berättar att Saga, en av dina vänner har slutat att höra av sig lika ofta, och du känner att hon tagit avstånd. När psykopaten får tillfälle kommer han att säga att du inte har några riktiga vänner, att det bara är han som verkligen finns där för dig och bryr sig om dig, han skulle aldrig lämna dig."
I detta exempel finns manipulationen, lögnen, kontrollbehovet, avsaknad av ånger och empati.
 
Av exemplen att döma är en psykopat väldigt illvillig och målmedveten. Istället för att ligga sömnlös på nätterna funderar han över hur han ska nå sitt nästa mål. 
 
Hur känner man igen en psykopat?
Det är sällan något man gör vid en första anblick, men om du med tiden börjar känna att detta förmodligen är för bra för att vara sant så är det förmodligen det.
Ibland kan man till och med känna hur psykopaten faktiskt imiterar vissa känslor som ånger och empati. Jag har egentligen inget bra svar, det är tyvärr oftast efteråt man inser att man kan ha råkat ut för en psykopat.
The doctrine of the soul | | Kommentera |
Upp